Thursday, 30 June 2011

Isi Tersirat Si Bangkar

Trip Casting ke Bintuka kali ini disertai oleh beberapa orang 
geng caster yang sudah berminggu-minggu tidak turun 
melibatkan diri dalam komplot beramai-ramai menyelongkar 
isi sungai Bintuka... Trip 25hb Jun 2011 telah dinanti-nantikan
 kerana kondisi air pasang surut yang agak baik pada hari tersebut... 
sebanyak 3 buah bot ditempah iaitu 
Bot no.1 (Lim tat & Joranlama), 
Bot no.2 (Penulis & Alamkaram) dan 
bot no.5 (Bro Sharidan & Bro Asri)... 
seperti biasa kami tiba di jeti pada jam 5.30am dan 
bertolak menuju muara sungai lebih kurang dalam 30minit...

Kali ini ikan sasaran bagi penulis merupakan ikan 
Siakap Merah... kerana trip sebelumnya MJ berjaya 
meloloskan diri, namun akan di apil balik sebelum 
matahari terbenam.. hehehe apapun saksikan saja foto 
yang tersedia bagi memenuhi ruangan blog kali ini... 
Trima Kaseh...

 Penulis bersama Alam karam menuju muara sungai

Siakap Merah pertama hari itu... akhirnya berjaya di apil balik.. 
walau skala 300g sahaja, tetap tersenyum... hehe

 Bro Asri dengan kerapunya di lubuk Dangsanak (lubuk kerapu)

Sesumpit yang dilepaskan semula ke habitat asalnya...

Bro Shaaridan, berjaya juga menumpaskan 
sang Merah pada pagi itu... tahniah...

 waktu makan dah tiba... hehehe

 Bro Sharidan menunggu kedatangan Joranlama yang 
pada masa itu masih belum tiba di tempat rehat...

2nd round bermula... tak disangka bangkar kecil 
juga mempunyai MJ saiz 600g ini..
yess... MJ yang dicari dah dapat... hehe

 Nampaknya trip kali ini Lim Tat berjaya mengusung keluar 
Selunsong berskala 1kilo... Pedih hati melihat ikan yang kiut ini.. 
ahaksss

Barramundi dengan TDD09Fire Tiger

 Sesumpit kedua juga di C&R

 Ikan terakhir penulis daratkan pada petang itu...
Baby GT dengan TDD09 Red Tiger...

 Hasil Bot no.5
12ekor iaitu 1MJ, 1Titir, kerapu Bintik dan selebihnya
bass Bintuka...

12ekor  hasil bot no.1
1selunsong dan selebihnya bass bintuka

 23ekor hasil penulis dan Alamkaram
2MJ, Titir, GT, dan selebihnya Bass Bintuka


Wednesday, 29 June 2011

OPS Siakap Merah

Pada 11 jun 2011, merupakan trip yang dirancang  bersama
rakan caster Lim Tat ke destinasi biasa di Bintuka... seawal 5.30am kami tiba di jeti memunggah barang peralatan set casting ke 
dalam bot yang di tempah.. walaupun pagi itu hujan turun agak 
lebat, kami terpaksa meredah saja laluan sungai dalam keadaan 
yang sejuk... apapun syukur juga kerana setibanya di lokasi memancing, hujan mulai reda dan pencarian Siakap Merah 
bermula.. 

Percubaan demi percubaan melontar gewang ke arah sasaran dilakukan pada pagi itu langsung tidak memberi respon dari 
sang Merah.. namun tetap berusaha casting hingga ke petang... apapun ikuti saja foto yang sempat di ambil semasa trip ini berlangsung.. jan Jara... hehehe

Selaku Boatman trip kali ini
(Lim Tat)

tidak disangka ikan yang menjadi sasaran telah di CnR
dalam kuali.. hehehe apapun ikan pertama yang didaratkan 
trip kali ini sekitar jam 8am... Tahniah!!!

Lim Tat sempat mengambil gambar penulis
bersama kerapu dan TDD09 Red Tiger

Kerapu di Lubuk Bliau memang ganazz... Badan kecik
tapi kan habis ditelan olehnya... mangsa RedTiger...
siaaaap...

Seperti biasa, Saiz kecil harus dilepaskan kembali ke habitatnya..
Catch & Release

Kerapu bintik saja trofi ku trip kali ini,
selepas MJ di lubuk Erwin tidak berjaya ditewaskan.. edeeh
jan jara... Next Trip aku mau target MJ saja... 
tengoklah nanti trip 25jun 2011 bakal di apil...

 hasil kali ini sebanyak 21 ekor
MJ, Titir, Kerapu Bintik dan selebihnya
paham-paham je lah.. hehehe


Disini Dangsanak Angler telah memasukkan gambar dari hasil Deep Sea 
oleh caster Joranlama, Ryzan Zyn dan Alamkaram pada 10 Jun 2011 selama 3hari trip berlangsung 
Joranlama sempat merakamkan gambar kenangan.. 

Bersama rakan lain dalam trip Deep Sea

Alam Karam bersedia memegang set Deep Sea manatau menarik Mega.. hehe

 hasil dari caster Alamkaram

 Hasil dari Caster Joranlama

Ryzan Zyn dengan King Fish
Tahniah!!!

  Apapun jangan Jara arr... hehehe